top of page
Фото автораAlina Shemchyshena

Як спілкуватися з ветеранами: правила, що полегшать комунікацію

Сьогодні чимало захисників та захисниць повертаються з фронту до своїх міст та сіл. Чимало людей, зустрівши ветерана або ветеранку, хочуть продемонструвати вдячність, однак не знають, як. Інші ж губляться та відводять очі, не розуміючи, як правильно комунікувати.


Медіа "Освіторія" пропонує правила для етичного та екологічного спілкування з ветеранами. Ці підказки стануть в пригоді кожному українцю чи українці. Більше правил знайдете на сайті "Освіторія".

У спілкуванні з ветеранами важливо бути дружніми / Фото israel palacio on Unsplash

Спілкуйтеся звично та будьте товариськими


У ветеранів можуть виникати сильніші реакції на побутові розчарування. Окрім того, вони можуть відчувати скутість у спілкуванні. Тому із захисниками потрібно спілкуватися звично, буденно й дружньо. Не відводьте очей, якщо перетнулись поглядами. Краще кивніть або прикладіть руку до серця.


Уникайте чутливих тем


Ви не можете знати про психологічний стан особи, з якою спілкуєтеся. Тому краще не починати розмов на теми, що провокують сильні емоції: політика, війна, провина, справедливість чи несправедливість, пережитий досвід.


Не висувайте претензій


Якщо ви є членом родини ветерана і ваша рідна людина повертається додому, будьте готовими до того, що у перший час їй може бути складно. Людина випадає з контексту життя родини, не знає нових "правил", які сформувалися за час її відсутності, а також звикла до іншого побуту та спілкування. Робіть усе, щоб ветеран міг адаптуватися й не висувайте претензії.


Окрім того, намагайтеся уникати почуття провини чи сорому перед ветераном, і, навпаки, образи на нього чи відчуття, що він винен перед вами, адже пішов на війну.


Без жалості та сліз


Будьте обережні зі своїми емоціями. Не потрібно демонструвати малознайомим чи незнайомим людям свої жалощі, сум та сльози. Вони їм не потрібні.


Водночас не треба спілкуватися загадками й натяками, коли мова йде про близьких людей. Ваші натяки можуть бути незрозумілі ветерану, тому говоріть про свої емоції чесно та прямо.

Будьте стримані, однак чесні у своїх емоціях / Фото Lance Reis on Unsplash


Згадуйте подібний досвід


Пригадайте, коли у вашому житті траплялися великі зміни та свої відчуття у них (наприклад, переїзд, зміна роботи, народження дитини тощо). Мабуть, вам хотілося, щоб вас делікатно підтримували, однак не тисли, дали час в усьому розібратися, не змушували приймати рішення тощо.


Не оберігайте від турбот


Якщо ветераном є ваша близька людина, не потрібно відгороджувати її від побуту, розв'язання якихось проблем тощо. Звісно, вам хочеться подбати про людину і дати їй відпочити. Однак ветерани часто мають потребу заново відшукати себе у цивільному житті. Коли людині не дають нічого вирішувати й робити, вона може почуватися виключеною з життя, непотрібною. Тому варто давати людині змогу приймати рішення, включатися в життя родини та соціуму, брати на себе відповідальність.

35 переглядів

Comments


bottom of page